Zöld erdőben jártam, medvehagymát láttam…

Március elejétől láthatóak már a hajtásai a gyógyhatásáról régóta ismert, erősen fokhagymaillatú őshonos növényünknek, a medvehagymának (Allium ursinum). A szezon még tart, így gondoltam összefoglalom a legfőbb gondolatokat amit a medvehagyma gyűjtésével kapcsolatban tudni érdemes. 

Gyógyhatása

 1. csökkenti a vérnyomást, regenerálja az érfalat
 2. csökkenti a koleszterin szintet
 3. erősíti az immunredszert
 4. javítja az emésztést
 5. méregtelenítő hatása van
 6. a népi gyógyászatban felső légúti megbetegedések kezelésére is használják

Medvehagyma vagy gyöngyvirág?

Biztos sokan tudjátok, hogy medvehagyma gyűjtésnél egy dologra nagyon oda kell figyelni, tudni kell megkülönböztetni ezt a két fajt, hiszen ha a levelüket nézzük, bizony van hasonlóság.

Szerencsére nem kell azonban botanikusnak lennünk a medvehagyma azonosításához, elég tudatosítanunk milyen jegyeket vizsgáljunk a növényen. 

Ezekre figyelj mindenképp: 

 1. Illat: virágzás előtt az illat a legfőbb segítség a megkülönböztetésben. A medvehagyma, ahogy a nevéből is kiderül, hagymás növény. Dörzsöld meg a levelét, ha fokhagyma illatot érzel, medvehagymával van dolgod!
 2. Virágzat: virágzás idején a legkönnyebb a megkülönböztetés. Míg a medvehagymának ernyős virágzata van csillag alakú virágokkal (ez is erősen hagyma illatú), addig a gyöngyvirágnak édes illatú harang alakú fürtös virágzata. 
 3. Levélalak: a levelek szélessége is árulkodó lehet. A medvehagyma ívesen visszahajló levelei ugyanis nem szélesebbek 4 cm-nél, a májusi gyöngyvirág levelei pedig minimum 6 cm szélesek. 

Mit készíthetünk belőle?

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, mondhatni, ennek csak a fantázia szabhat határt. 

Hogy csak a klasszikusokat említsem: sokunk kedvence a medvehagymás pogácsa. Emellett fantasztikus pesto is készíthatő belőle, vagy krémlevesnek is isteni (ide kattintva találsz is egy receptet). Vegán vagy nem vegán krémsajtokat, vajkrémeket szintén nagyon feldob, de akár csak nyersen valami mellé eszegetve is finom.

Nem érdemes azonban leragadni a klasszikus recepteknél, bátran lehet kísérletezni, más ételekbe is belecsempészni a medvehagymát!

Szedéstől számítva kb 1 hétig eláll zacskóban, azonban ennél tovább ne tartogassuk, mert elkezdenek fonnyadni a levelek. Ha már kipróbáltátok az összes kiszemelt receptet, a maradékot feldarabolva le is lehet fagyasztani vagy pestoként tartósítani!

Csak okosan!

A medvehagyma gyűjtés remek tavaszi elfoglaltság, azonban fontos, hogy a sok gyűjtögető ne zsigerelje ki a természetet. 

Ezeket a szabályokat tartsd be, hogy jövőre is tudj gyűjteni: 

 1. Egy ember naponta maximum 2 kg medvehagymát szedhet
 2. Egy növényről maximum a levelek felét szedd le
 3. Vigyázz, ne tövestől tépd ki, ha ez kézzel nehezen megy akkor inkább egy bicskával vágd le a leveleket
 4. Ha letéped a virágát, nem fog magot hozni, szaporodni. 
 5. A védett területeken tilos gyűjteni!

A fenti szabályokat betartva, és természetesen ügyelve a növényhatározásra, mindenkinek jó gyűjtögetést kívánok, és persze finom ételeket ebből a csodás gyógynövényből!

Vélemény, hozzászólás?