Nyomtatás

Lepénykenyér

Előkészületek10 perc
Főzési idő10 perc
Course: Side Dish
Keyword: fokhagymás, lepénykenyér, vegán
Servings: 8 db

Hozzávalók

  • 3 bögre liszt (búza finomliszt)
  • 3 tk sütőpor
  • 2 tk
  • 4 ek oliva olaj
  • 1 gerezd fokhagyma összenyomva (kihagyható)
  • 1 bögre növényi tej /esetleg víz

Elkészítés

  • Egy tálban összekeverem a száraz összetevőket: liszt, sütőpor, só, fokhagyma (ha használok)
  • Hozzáöntöm az olivaolajat és a növényi tejet is a száraz összetevőkhöz, és az egészet kézzel összegyúrom. Ha túl ragacsos, kicsi liszt még mehet hozzá, ha pedig túl "száraz"/szétesik akkor egy kis tej.
  • Akár azonnal is kisüthető, de én egy 5-10 percig pihentetni szoktam egy tiszta konyharuhával lefedve.
  • Kb 8 részre osztom/ maréknyi gombócokat tépek belőle. A kis gombócokat lisztezett felületen sodrófával kilapítom, vagy ügyesebbek kézzel is kinyújthatják. Max 1 cm vastagságú legyen a kinyújtott tészta. Ha egy gombócot kilapítotam, kisütöm, majd ezt követően jöhet a következő.
  • Egy serpenyőbe pár csepp oliva olajat öntök, közepes lángon felforrósítom és mehet bele a lepény. Mindkét felét pér percig sütöm, amíg szép aranybarna árnyalatot kap. Ezt az összes lepénynél megismételem.

Megjegyzés

A tésztát előző este is összegyúrhatod, ez esetben tárold a hűtőben.