Nyomtatás

Vegán túrógombóc

Előkészületek30 perc
Főzési idő15 perc
Netto elkészítési idő45 perc
Course: Dessert
Konyha: Magyar
Keyword: köles, kölesgombóc, vegán, vegán túrógombóc
Servings: 25 db

Hozzávalók

  • 1 bögre köles kb 250 g (1-2 órára vagy éjszakára beáztatva)
  • 3 bögre növényi tej
  • 6 ek cukor
  • 1 csipet
  • 1 közepes citrom (kezeletlen héjú - bio) leve és héja
  • 6 ek búzadara
  • 1 tk vanília aroma
  • zsemlemorzsa
  • növényi tejföl vagy joghurt kihagyható

Elkészítés

  • A beáztatott kölest leöblítem, leszűröm és felrakom főni a növényi tejjel, sóval cukorral és vanília aromával. Időnként megkeverve, lassú tűzön addig főzöm, amíg a köles teljesen megpuhul, szétfő.
  • Leveszem a tűzről és hozzákeverek 2-3 ek növényi tejfölt/joghurtot (ez a lépés kihagyható)
  • Hozzáadom a búzadarát, a citromlevet és a citrom reszelt héját, és lefedve hagyom pihenni kb 10 percig.
  • Míg hűl a massza, kevés olajon folyamatosan kevergetve megpirítok egy jóadag zsemlemorzsát, amibe majd a gombócokat fogom forgatni.
  • Ha a massza már teljesen kihült, tetszőleges méretű gombócokat formázok belőle, majd meghempergetem őket a zsemlemorzsában.
    Ha a masszát túl hígnak érzed ahhoz, hogy golyókat formázz belőle, (ez attól is lehet, hogy túl nagy citromod van, vagy túl sok levet tudsz belőle kifacsarni) keverj hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy formázható állagot kapj.