A krumplit meghámozom, nagyobb arabokra vágom, és megfőzöm. Ha már puha, leszűröm, és alaposan összetöröm krumplinyomóval vagy villával vagy akár botmixerrel, hogy nagyobb darabok ne maradjanak benne.
Amíg a krumpli fő, elkészítem a mártást. Egy wokban/nagyobb lábasban felrakom főni a paradicsompürét a feldarabolt hagymával, kesuval, fokhagymával, gyömbérrel, garam masalával, kurkumával, cayennel, és sóval. Ha görögszéna magot használsz, és nem levelet, azt is most add hozzá. Lefedem, és közepes lángon felforralom, majd kb 15 percig rotyogtatom lassú tűzön, közben többször megkeverve.
A mártást ezután jól összeturmixolom, vagy egy nagy turmixgépben (előtte kicsit hagyd kihülni!), vagy botmixerrel (botmixerrel picit darabos maradhat, de én például inkább így szoktam). Ha ezt turmixgépben csináltad, öntsd vissza a mártást a wokba/lábasba, és hozzákeverem a kókusztejet (egy keveset félrerakhatsz belőle a tálaláshoz). Ha görögszéna levelet használsz, azt is most keverd hozzá. Hagyom felforrni, közben kevergetem, majd félrerakom, el is készült a mártás.
Egy nagy tálban alaposan összemorzsolom a tofut kézzel vagy botmixerrel. Hozzákeverem az összetört főttkrumplit is, valamint a kukoricakeményítőt, az aprított koriandert/petrezselymet, a citromlevet, garam masalát és sót is. Miután jól összekevertem, próbaképp egy két golyót formázok. Ha nem maradnak egyben a golyók, szétesnek, akkor keverek még bele egy kis kukoricakeményítőt. Majd a fagyasztott borsót is belekeverem. Tetszőleges méretű (kb 1 púpos ek massza = egy golyó) golyókat formázok a kezemmel.
A golyókat kisüthetem olajban egy serpenyőben, vagy sütőben is süthetem őket. Sütőben sütve jóval tovább tart és kevésbé lesz szép aranybarna de cserébe nem szív magába annyi olajat. Ha sütőben sütöd, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztasd a golyókat, majd olaj spray-vel fújd be kicsit őket, vagy ecsettel kenj rájuk kis olajat, és 30-40 percig süsd (félidőben átforgatva) 200-220 fokon. Serpenyőben fele ennyi időt vesz igénybe kb, ha így készíted, papírtörlőre helyezd a kész koftákat, hogy feligya kicsit az olajat róluk.
A koftákat a mártással nyakon öntve tálalom (csak annyit önts le mártással amennyit el is fogyasztasz, különben elázhat a kofta), korianderrel megszórva, esetleg a kókusztej félrerakott részével leöntve díszítem. Magában vagy rizzsel, lepénykenyérrel fogyasztom.