Vegán Zöldborsó Krémleves

Ebben a hideg, esős időben mi sem esik jobban az ember napfényre vágyó lelkének mint egy jó nagy tál forró krémleves.

Igazi csodákra képes, ugyanis miután elkészítettem, rögtön elő is búj az esőfelhők mögül a nap, igaz csak egy órácskára… 

Ez a zsenge zöldborsó krémleves tavaszi hangulatot kölcsönöz az asztalunkra a szép zöld színével, majd miután elfogyasztottuk, belülről is újult energiával tölt fel bennünket!

Fagyasztott borsóból is elkészíthető, ezen kívül pedig csak néhány összetevőre lesz szükség, ezek pedig szinte mindig megtalálhatóak a kamra polcain: konzerv kókusztej, hagyma, fokhagyma, zöldség leves kocka és alap fűszerek. 

Mindenképp érdemes elkészíteni, hiszen azon túl, hogy finom és egészséges, gyakorlatilag fél órán belül összedobható!

A borsó nem csak finom, egészséges is!

  • magas a C-vitamin tartalma
  • hasznos antioxidánsokat és rostokat tartalmaz
  • hüvelyes lévén a fehérjetartalma is magas
  • B1 vitamin-, foszfor-, és káliumforrás

Zöldborsó Krémleves

Előkészületek10 perc
Főzési idő15 perc
Netto elkészítési idő25 perc
Course: Soup
Keyword: borsó, krémleves, vegán, zöldborsó
Servings: 4

Hozzávalók

  • 1 ek oliva olaj napraforgó étolajat is használhatsz
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk oregánó
  • 800 g zöldborsó fagyasztott vagy friss (kb 6 bögre)
  • 500 ml zöldségleves alaplé
  • 400 ml konzerv kókusztej
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  • Egy fazékban kevés olajon megdinsztelem a feldarabolt hagymát és aprított fokhagymát (elég csak nagyjából felaprítani őket, később úgyis össze lesz még turmixolva). Ha már üvegesre párolódott, mehetnek hozzá a fűszerek : kakukkfű, oregánó, majd a zöldborsó is.
  • Felöntöm a zöldborsót a zöldség leves alaplével (vagy 500 ml vízzel és rádobok egy leveskockát) és a kókuszkrémmel. Addig főzöm, amíg a borsók puhára főnek.
  • Ha megpuhult a borsó, jöhet a pürésítés. Vagy botmixert használok, vagy több adagban a turmix gépben pürésítem le és utána visszaöntöm a fazékba. A turmixgépben lágyabb állagot kapok de ilyenkor kicsit hagyom a turmixolás előtt hülni a levest mert a hirtelen felszabaduló gőztől forró lé esetében a gép könnyen "felrobbanhat", kilőheti a tetejét és le is forrázhat minket a leves
  • A pürésítés után ízlés szerint sózom, borsozom a levest, majd melegen tálalom.

Vélemény, hozzászólás?