Vegán Pad Thai

Egyik kedvenc tésztaételem a Pad Thai, és biztos vagyok benne, hogy ezzel nem vagyok egyedül.              A legjobb benne, hogy szinte végtelen féleképp variálható:

Adott a rizstészta (de persze ez is lehet vermicelli vagy spegetti szerű, de akár üvegtésztával is készíthető), a szósz, és ezt szinte bármilyen zöldséggel fel lehet turbózni.                                              Ha tartalmasabb ételt szeretnél sült tofut is rakhatsz bele, ha különlegesebbre vágysz mehet bele shiitake gomba is. 

A tálalásnál pedig igazán kitehetsz magadért: kis tört földimogyoró, lime szeletek, mungóbab csíra, friss koriander vagy egy kis újhagyma is kerülhet rá. 

Ha különleges ízekre vágysz, és ismersz lelőhelyet, a thai bazsalikom is elképesztő ízt ad neki. 

Ennél a receptnél tényleg nincs megkötve az ember keze, szabadon szárnyalhat a fantázia az elkészítésnél!

 

Jó ideig a saját főztömön kívül csak Budapesten kóstoltam párszor pad thait különböző éttermekben, de később lehetőségem volt Thaiföldön is kipróbálni! 

Íme egy kép az első kinti Pad Thai-omról:

Mondanom sem kell, oda meg vissza voltam tőle és imádtam, hogy a legkisebb faluban is tudtunk gyakorlatilag teljesen vegán verziót kérni, sőt több helyen alapból teljesen vega kínálattal találkoztunk. 

Kedvenc tészta lelőhelyünk a night marketek mellett egy nagyon kedves hölgy egy fős étterme lett Koh Yao Noi kis szigetén 🙂

Erről is találtam egy fotót:

Ezek már a saját képeim, egy kevésbé szép tálalással,. Itt épp egy low budget verziót készítettem, babcsíra és lime szeletek nélkül, de az ízélmény így is ugyanolyan fantasztikus! 

Ahogy már fentebb is írtam, a recept csak egy támpont, én általában így készítem, de a zöldségeket nyogodtan variáld! Nekem talán a répa (és persze a fokhagyma) az egyetlen amit fixen mindig teszek bele, a többi pedig változó attól függően mit kapok a piacon vagy a boltban vagy épp mit kívánok.

Pad Thai

Előkészületek15 perc
Főzési idő25 perc
Netto elkészítési idő40 perc
Course: Main Course
Konyha: Ázsiai
Keyword: pad thai, vegán
Servings: 4

Hozzávalók

  • 1/4 bögre szójaszósz (kb 55-60 ml)
  • 1/4 bögre cukor (kb 50 g)
  • 2 ek friss lime- vagy citromlé
  • 1 tk tamarind paszta + 2 ek víz ázsiai boltokban fellelhető
  • 250-300 g risztészta én egy 400 g-os csomagnak a 3-4-ét szoktam felhasználni
  • 360-400 g tofu kiszereléstől függ, én 2 db 180 g-os pakkot szoktam felhasználni. Ha nem ehetsz tofut, kihagyhatod
  • 1 ek sörélesztő pehely kihagyható
  • 1/4 tk kurkuma kihagyható
  • 2 db közepes répa lereszelve vagy nagyon vékony-hosszúkás szeletekre vágva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tk chili paszta pl sambal oelek, vagy thai chili paszta
  • 1 kis/közepes kaliforniai paprika hosszúkás csíkokra vágva
  • 300-400 g zöldségek ízlés szerint pl brokkoli, karfiol, shitake gomba, akár vegyesen
  • 3 bögre friss leveles zöldség pl bébispenót vagy pak choi a pak choit (bordáskel) nagyon ajánlom, szuperül illik az ízvilághoz
  • 1/4 bögre pörköld földimogyoró mozsárban kissé összetörve
  • mungóbab csíra, koriander levél, lime szeletek díszítésnek

Elkészítés

  • Egy kis tálban összekeverem a szósz hozzávalóit: a szójaszószt, cukrot, citromlevet, a vízzel kikevert tamarind pasztát és félrerakom.
  • A risztésztát a csomagoláson feltüntetett útmutató szerint megfőzöm. (Egy nagy lábos forró vízben kb 3 perc alatt 'al dente' keménységűre főzöm, tehát semmiképp se főzd túl, legyen "fogkemény", harapható de nem túl puha). Leszűröm, hideg vízzel jól átöblítem, hozzáadok kb 1 ek olajat és félrerakom.
  • Egy serpenyőben/wokban kis olajat hevítek és rádobom a felkockázott tofut. Megszórom a sörélesztőpehellyel és a kurkumával, és közepes lángon gyakran kevergetve, legalább 5 percig sütöm, hogy nagyjából minden oldala megpiruljon a kockáknak. Ha kész, egy tálba öntöm, picit sózom és félrerakom.
  • Egy nagy wokban (ha nincs wokod, egy nagy fazék is megteszi) olajat hevítek, és a rádobom a reszelt répát. Ha gombát is használok, azt is most pároljuk meg a répával együtt. Addig párolom, amíg kicsit össze nem esik, meg nem puhul (kb 5 perc). Hozzáadom az összenyomott fokhagyma gerezdeket, a chili pasztát, a csíkokra vágott kaliforniai paprikát, illetve a választott zöldségeket (pl brokkoli). Addig főzöm tovább, amíg a többi zöldség is megpuhul kicsit.
  • Folyamatosan kevergetve hozzáadom a tésztát a zöldségekhez, és ráöntöm a szószt is, és jól összekeverem. Végül belekeverem a sült tofut, az összetört földimogyorót, és a spenót leveleket vagy felvagdosott pak choit is. Kicsit még kevergetve főzöm, amíg minden szépen összeáll, és a tészta is megfelelő állagú (puha de nem szétfőtt).
  • Koriander levelekkel, csírával, tört földimogyoróval díszítem, mellé lime szeleteket tálalok.

Vélemény, hozzászólás?