Tavaszi medvehagyma krémleves

Tagadhatatlanul itt a tavasz, és vele a medvehagyma szezon is megérkezett! 

Ha még nem tettétek meg, irány a természet, és egy jó kis kirándulással egybekötött medvehagyma szedés (persze csak okosan, ne feledjétek, hogy naponta maximum 2 kg szedése megengedett).


Számomra különös élvezet a vadon termő növények gyűjtése, és az ezekből készült ételek valahogy sokkal jobban esnek mint a boltban vásárolt alapanyagokból vagy akár saját termésből készítettek. Talán a tudatalattinkban élő ősi ösztön és a természettel való kapcsolódás miatt van ez, ki tudja… 

Azon túl, hogy csoda finom, remek gyógynövény is a medvehagyma, hogy csak néhány gyógyhatását említsem: méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, a koleszterin szintet, erősíti az érfalak rugalmasságát, javítja az emésztést, magas a vastartalma, erősíti az immunrendszert és még sorolhatnám. 

Sokféleképp felhasználható gyógynövény: finom pesto, krémleves, medvehagymás pogácsa készíthető belőle, de személy szerint én szendvicsbe is szívesen rakom saláta helyett.

Medvehagyma krémleves

Előkészületek5 perc
Főzési idő25 perc
Netto elkészítési idő30 perc
Course: Soup
Konyha: Magyar
Keyword: krémleves, medvehagyma, vegán
Servings: 1 nagy fazék

Hozzávalók

  • 2 közepes burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 300 g medvehagyma
  • 2 db zöldségleves kocka
  • 1,5 l víz
  • 400 ml konzerv kókusztej

Elkészítés

  • Előkészítem a zöldségeket: a hagymát megpucolom és felkockázom, a burgonyát szintúgy. A medvehagymát megmosom és nagyobb darabokra vágom.
  • Egy fazékban kevés olajon a hagymát üvegesre párolom. Hozzáadom a felkockázott krumplit, és felöntöm másfél liter vízzel. Beledobom a leveskockákat is. Addig főzöm (közepes lángon) amíg a krumpli megpuhul.
  • Ha a krumpli már puha, hozzáadom a medvehagymát és fedő alatt forrástól számítva további 5-6 percig főzőm.
  • Pürésíthetem botmixerrel, de a legjobb és legkrémesebb eredményt akkor kapjuk, ha turmixgépben pürésítjük majd visszaöntjük a fazékba. Ha egy egész fazékkal készítünk, akkor azonban ezt egy átlagos űrtartalmú turmixgéppel csak több adagban tudjuk megtenni. Vigyázz, ha turmixgépet használsz ne forró levet turmixolj mert a fedőt lerepítve könnyen "felrobbanhat" a forró gőz miatt a gép és leforrázhatjuk magunkat a forró levessel, inkább hagyd kicsit kihülni!
  • Ha lepürésítettem, és visszaöntöttem a fazékba a levest, hozzáöntöm a kókuszkrémet és újra forrásig kevergetem. Ha forr, kész is 🙂

Megjegyzés

Érdemes fél adagot csinálni, ha nem nagy családnak főzöl vagy nem akarod napokig enni.

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?