Ragacsos sült karfiol

Megintcsak egy ázsiai ihletésű étel következik, kicsit talán a Tso tábornok tufojához hasonlítanám, és ez is legalább olyan addiktív tud lenni, sőt! Én talán kicsit jobban is szeretem, mert nem kívánok mellé még valamilyen párolt zöldséget, mivel a karfiol már ezt megadja. Bár ez a Brokkolis-Csicseris édes-savanyú is szinte abbahagyhatatlan, és a sorból nem hagynám ki a Kung Pao lencsét sem! Ha csípitek a klasszikus kínai/ázsiai ízvilágot, ezeket mindenképpen próbáljátok ki az oldalról. 

A karfiol pompásan illik ebbe a ragacsos-édes-savanyú ízvilágba, de bátran helyettesíthetó felkockázott tofuval vagy akár szejtánnal is.

Az extrán szezámos ízvilágért használj szezám olajat, de ha nincs otthon vagy nem szereted, teljesen jól működik “sima” napraforgó étolajjal is a recept, ez ne tartson vissza az elkészítésétől! 


Ragacsos sült karfiol

Előkészületek15 perc
Főzési idő45 perc
Netto elkészítési idő1 hr
Course: Main Course
Konyha: Ázsiai, Chinese, vegan
Keyword: karfiol, ragacsos, vegán
Servings: 4

Hozzávalók

Szósz

  • 2 tk szezám olaj napraforgó olajjal is helyettestíhető
  • 2 tk friss gyömbér lereszelve vagy 1/4-1/2 őrölt gyömbér por
  • 2 gerezd fokhagyma összenyomva
  • 1/4 bögre szójaszósz
  • 1/3 bögre cukor vagy juharszirup
  • 1 tk sriracha szósz kihagyható, vagy kis chilivel helyettesíthető
  • 1,5 ek rizsecet vagy almaecet vagy fehérborecet
  • 2 tk kukorica keményítő (vagy 1,5 tk tápióka keményítő)
  • 1/4 bögre hideg víz

Karfiol

  • 1/2 bögre rizsliszt helyettesíthető kukoricakeményítővel
  • 3 ek kukoricakeményítő vagy tápióka keményítő
  • 1/2 tk fokhagyma por vagy 4 kisebb gerezd fokhagyma összenyomva
  • 1/4 tk
  • 1 csipet fekete bors, cayenne bors ízlés szerint
  • 1/2 bögre víz
  • 2 tk szezám olaj napraforgó olajjal is helyettestíhető
  • 1 kisebb fej karfiol (265 g) rózsáira szedve
  • szezám mag / újhagyma díszítéshez

Elkészítés

Szósz

  • Egy serpenyőben olajat hevítek, hozzáadom a fokhagymát és a gyömbért és egy percig kevergetve főzöm. Mehet bele a szójaszósz, ecet, és a cukor/juharszirup is és felforralom. A kukoricakeményítőt elkeverem egy kis tálkában a vízzel, majd hozzáöntöm a serpenyős szószhoz. Felforralom, és kevergetem amíg besűrűsödik. Félrerakom amíg előkészítem a kariolt.

Karfiol

  • A sütőt 220 fokra előmelegítem. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral. Egy nagy tálban összekeverem az összes száraz összetevőt (kivéve a karfiolt), majd hozzáöntöm a folyékonyakat is és alaposan összekeverem az egészet.
  • A rózsákra szedett karfiolt megforgatom ebben a tésztában. Lehetőleg rögtön, mert állásában besűrűsödik a tészta.
  • A bundát kapott karfiolrózsákat a sütőpapírral bélelt serpenyőre szedem és 30 percig sütöm őket. Ha nem azzal kezdted, ebben az időben elkészítheted a ragacsos szószt.
  • Ha megsült a karfiol, a bundás karfiolrózsákat a szószhoz kevered és megforgatod őket benne. Vagy így tálalod, vagy visszaöntöd a tepsibe és még 10-15 percig sütöd őket. Attól függ mennyire szeretnéd, hogy ropogósabb legyen, vagy inkább szószos-ragacsos.
  • A kész ételt rizzsel vagy más körettel tálalom és megszórom szezámmaggal, vagy vékonyra szelt újhagymával.

Vélemény, hozzászólás?