Malai kofta fűszeres mártással

Krumpli és tofu alapú gombócok indiai paradicsommártásban!

Ha te is India ízeinek rajongója vagy, minden bizonnyal ettél már valamilyen koftát. 

Ha pedig nem, akkor egy kis magyarázat: a kofta számos közel -és távolkeleti ország konyhájában ismert gombóc vagy rudacska. A közelkeleten főleg húsgombócokat jelöl, az indiai változat fő alapanyaga viszont a friss sajt illetve különböző zöldségek.

Szerencsére nagyon egyszerű veganizálni, ebben a receptben a tofu helyettesíti a sajtot, csodás végeredményt alkotva.

És, hogy mit jelöl a malai? Ez a szócska a tejszínre utal, főleg zsíros tejből készült tejszínnel készült ételeket jelölik a malai kifejezéssel. Ebben a malai kofta receptben a kesu és a zsíros kókusztej fog tejszínként funkcionálni, tökéletesen krémes állagot adva a pikáns paradicsommártásnak. 

 

A koftát hagyományosan olajban sütik, ez adja a gyönyörű aranybarna színt és a ropogós külsőt is. A receptben leírtam, hogyan tudjátok sütőben elkészíteni ha mégis kevésbé olajosan szeretnétek megsütni őket. 

Ebben az esetben azonban kevésbé lesznek szépek a gombócok, persze az ízük ettől függetlenül ugyanúgy hibátlan. 

Malai Kofta fűszeres mártással

Előkészületek15 perc
Főzési idő1 hr
Netto elkészítési idő1 hr 15 perc
Course: Main Course
Konyha: Indian
Keyword: Curry, indiai, kofta, maláj, vegán

Hozzávalók

A koftához

  • 500-550 g sárga (de bármilyen lehet) burgonya kb 4-6 db krumpli
  • 450 g natúr tofu akár ízesített is lehet
  • 1/2 bögre kukoricakeményítő
  • 2 ek aprított korianderlevél petrezselyemmel is helyettesíthető
  • 1 ek citromlé
  • 2 tk garam masala
  • 1,5-2 tk
  • 1 bögre fagyasztott zöldborsó
  • olaj a sütéshez

A paradicsom mártáshoz

  • 1 nagyobb vöröshagyma felkockázva
  • 950 ml paradicsompüré
  • 1/4 bögre kesudió
  • 4 gerezd fokhagyma aprítva vagy összenyomva
  • 1,25 tk gyömbér por friss gyömbért is használhatsz
  • 1,5 tk garam masala
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 1/2 tk cayenne bors
  • 1 tk
  • 400 ml konzerv kókusztej
  • 1 ek szárított görögszéna levél vagy 1 tk őrölt görögszéna mag
  • korianderlevél a tálaláshoz kihagyható

Elkészítés

  • A krumplit meghámozom, nagyobb arabokra vágom, és megfőzöm. Ha már puha, leszűröm, és alaposan összetöröm krumplinyomóval vagy villával vagy akár botmixerrel, hogy nagyobb darabok ne maradjanak benne.
  • Amíg a krumpli fő, elkészítem a mártást. Egy wokban/nagyobb lábasban felrakom főni a paradicsompürét a feldarabolt hagymával, kesuval, fokhagymával, gyömbérrel, garam masalával, kurkumával, cayennel, és sóval. Ha görögszéna magot használsz, és nem levelet, azt is most add hozzá. Lefedem, és közepes lángon felforralom, majd kb 15 percig rotyogtatom lassú tűzön, közben többször megkeverve.
  • A mártást ezután jól összeturmixolom, vagy egy nagy turmixgépben (előtte kicsit hagyd kihülni!), vagy botmixerrel (botmixerrel picit darabos maradhat, de én például inkább így szoktam). Ha ezt turmixgépben csináltad, öntsd vissza a mártást a wokba/lábasba, és hozzákeverem a kókusztejet (egy keveset félrerakhatsz belőle a tálaláshoz). Ha görögszéna levelet használsz, azt is most keverd hozzá. Hagyom felforrni, közben kevergetem, majd félrerakom, el is készült a mártás.
  • Egy nagy tálban alaposan összemorzsolom a tofut kézzel vagy botmixerrel. Hozzákeverem az összetört főttkrumplit is, valamint a kukoricakeményítőt, az aprított koriandert/petrezselymet, a citromlevet, garam masalát és sót is. Miután jól összekevertem, próbaképp egy két golyót formázok. Ha nem maradnak egyben a golyók, szétesnek, akkor keverek még bele egy kis kukoricakeményítőt. Majd a fagyasztott borsót is belekeverem. Tetszőleges méretű (kb 1 púpos ek massza = egy golyó) golyókat formázok a kezemmel.
  • A golyókat kisüthetem olajban egy serpenyőben, vagy sütőben is süthetem őket. Sütőben sütve jóval tovább tart és kevésbé lesz szép aranybarna de cserébe nem szív magába annyi olajat. Ha sütőben sütöd, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztasd a golyókat, majd olaj spray-vel fújd be kicsit őket, vagy ecsettel kenj rájuk kis olajat, és 30-40 percig süsd (félidőben átforgatva) 200-220 fokon. Serpenyőben fele ennyi időt vesz igénybe kb, ha így készíted, papírtörlőre helyezd a kész koftákat, hogy feligya kicsit az olajat róluk.
  • A koftákat a mártással nyakon öntve tálalom (csak annyit önts le mártással amennyit el is fogyasztasz, különben elázhat a kofta), korianderrel megszórva, esetleg a kókusztej félrerakott részével leöntve díszítem. Magában vagy rizzsel, lepénykenyérrel fogyasztom.

Vélemény, hozzászólás?