Kókuszos Sajttorta

Vegán sajttortát alapvetően kesuból, vegán krémsajtból, kókuszkrémből, vagy ezek kombinációjából szoktak készíteni. Mostanában viszont újra berobbant a köztudatba a köles, ami egy igazán sokrétű növényi alapanyagunk. 

A vegán étrendben részben a túró helyettesítésére szokták használni, de krémesre eldolgozva tökéletes állagot ad a sajttortának is. Ha darabosra hagyjuk kicsit inkább a túróra fog emlékeztetni, így túrótorta alapanyagnak is perfekt. 

Így született meg ez a sajttorta is, amiben a köles a kókuszkrémmel és kókuszreszelékkel isteni kombinációt alkot.  A kesuval készült változatnál pedig kicsit pénztárcakímélőbb is. 

Vegán Kókuszos Sajttorta

Még náhány szó a kölesről, mert igazán megérdemli a népszerűsítést: tehát a köles tulajdonképpen egy, a perjefélék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle, élettani hatásai pedig egészen egyedülállóak. 

Könnyen emészthető, magas rosttartalmú. Nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és rendkívül alacsony a kalóriatartalma. Vitaminokban gazdag: B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, E- és K-vitamint tartalmaz, míg az ásványi anyagok közül kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot és cinket tartalmaz. 

Mindemellett még szépít is: rendszeres fogyasztása megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket.

Kókuszos Sajttorta

Kesu nélküli verzió
Előkészületek20 perc
Főzési idő1 hr 20 perc
Netto elkészítési idő1 hr 40 perc
Course: Dessert
Konyha: American
Keyword: kókusz, köles, sajttorta, vegán

Hozzávalók

A tésztához

  • 1 bögre zabpehely
  • 1/2 bögre kókuszreszelék
  • 2 ek kókuszzsír /margarint
  • 1 csipet

A krémhez

  • 1 bögre köles nyersen
  • 1 konzerv zsíros kókuszkrém (400 ml) kis időre érdemes előtte hűtőbe tenni, hogy jól elkülönüljön a krém a vizes rétegtől
  • 3/4 bögre kókuszreszelék
  • 1/2 bögre cukor bármilyen édesítővel helyettesíthető, pl agávészirup
  • 3 ek kókuszzsír /margarin
  • 1/4 bögre kókuszliszt 1/2 bögre hagyományos liszttel helyettesíthető
  • 2 tk vanília aroma

Elkészítés

A tésztához

  • Robotgéppel vagy botmixerrel jól összedarálom a zabpelyhet, kókuszreszeléket, és egy csipet sót. Hozzáadom a kókuszzsírt / margarint és még egy kicsit összedolgozom.
  • Kikenek margarinnal egy tortaformát, beleöntöm a darálmányt, és jól lenyomkodom az ujjaimmal, egy alapot készítve a tortánknak. Amíg a krémet elkészítem, berakom a hűtőbe.

A krémhez

  • A kölest puhára főzőm háromszoros mennyiségű vízben, kicsit hagyom hülni.
  • A sütőt előmelegítem 185 fokra.
  • A főtt kölest, a kókuszreszeléket, cukrot / egyéb édesítőt, margarint és a vanília aromát alaposan összeturmixolom.
  • Óvatosan kibontom a fagyott kókuszkrémet, lekanalazom a tetejéről a krémet, hozzáadom a többi hozzávalóhoz és újra turmixolom (a vizes rész egy kis része is belemehet). Mehet bele a liszt is, majd újra keverés. Viszonylag sűrű masszát kell kapjunk. Ha nem elég sűrű adok hozzá még egy kis lisztet, ha túl sűrű lenne, kis folyadékot (kókusztej).
  • A krémet ráöntöm a torta alapra, és mehet is a sütőbe Kb 80 percre.
  • Hagyom teljesen kihülni, tálalás előtt pedig hűtőben tárolom.
  • Bogyós gyümölcsökkel díszítem.

Megjegyzés

Én 20 cm-es tortaformát használok, nagyobb átmérő esetén laposabb lesz a torta, arányosan növelhetők a mennyiségek

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?