Avagy Gajar Halwa kicsit krémesebben…
Ha kezded unni a különböző smoothie tálakat és zabkásákat, de rajongsz a szép és egészséges reggelikért, akkor ezt az édes-illatos répa pudingot ki kell próbálnod.
Az eredeti Gajar Halwa (ami szintén isteni, és sok magyar nyelvű receptet is találtok róla a neten, érdemes kipróbálni) kevésbé krémes állagú, mivel más arányokkal készül és kicsit más elkészítési móddal, de az összetevőkből nagyrésze egyezik.
Amellett, hogy nagyon finom, laktató és szerintem elég jóképű desszert/reggeli, még egészséges is! Igazán különlegessé pedig a magvak és fűszerek teszik, az illata bejárja az egész lakást.
Téli desszertnek szokták titulálni, szerintem viszont évszaktól függetlenül csodálatos étel. Melegen vagy hűtve is tálalható ízlésednek megfelelően.
Indiai Répapuding
Hozzávalók
- 1 ek margarin vagy olaj
- 2 bögre reszelt répa kb 250 g
- 2-2,5 bögre kesu tej vagy bármilyen növényi tej 1/4 bögre kesuval összeturmixolva, hogy krémesebb legyen (de kesu nélkül is működik csak tejjel)
- 1/8 tk só
- 1-2 ek cukor vagy ízlés szerint, ki is hagyható
- 1/4 tk őrölt kardamom
- 1 csipet fahéj
- 3 ek darabolt magvak pl kesu/mandula/dió
- 1-2 ek aszalt gyümölcs pl vörösáfonya, datolya, füge
- chia mag, tökmag, kókuszchips stb díszítésnek
Elkészítés
- Egy serpenyőben felolvasztom a margarint, közepes lángon. Beleöntöm a reszelt répát és jó 5 percig főzöm, közben többször megkeverve.
- Hozzáöntöm a tejet, jól átkeverem, 10 percig főzöm.
- Kis lángon főzöm tovább, hozzáadom a sót, cukrot, kardamomot, fahéjat, megkeverem. Mehetnek bele az összetört magvak és az aszalt gyümölcsöt is is. A cukrot óvatosan adagoljuk, mert ahogy fő a répa, édesebbé válik, plusz az aszalt gyümölcsök is édesek így elképzelhető, hogy csak nagyon kevés cukorra lesz szükséged, vagy cukor nélkül is elég édesnek érzed, kóstold meg tehát mielőtt cukroznád, ez abszolút ízlés függő.
- Félig lefedem, és további 10-15 percig főzöm (amíg az állaga megfelel az ízlésednek). Ahogy hűl, még picit sűrűsödni fog majd.
- Melegen vagy hűtve tálalom (előző este is el lehet készíteni, így még jobban összeérnek másnapra az ízek). Tetszés szerint díszítem pl chia maggal, tökmaggal, aszalt gyümölccsel, kókuszchipssel