Házi Hamburgerzsemle

Egy jó hamburger a zsemlével kezdődik! Belül puha, kívül kicsit ropogós és aranybarnára sült. Ez ad tökéletes keretet a húspogácsának vagy esetünkben “nemhúspogácsának”, és a friss zöldségeknek.

Nálam mindig pusz pont az is, hogy a bolti előre csomagolt hamburger bucikkal szemben a házi verzió nem tartalmaz tartósítószereket és ízfokozókat sem, azon túl, hogy százszor finomabb is! 🙂 

 

Egyszóval,  ha a Ti családotok is bármikor be tudna nyomni egy jó hamburgert, érdemes lehet kipróbálni a házi buci elkészítését! 

Ne riasszon el az elkészítési idő, a a legtöbb időt a tészta pihentetése tölti ki, ezt az időt pedig bármi hasznossal  kitöltheted. A valós idő amit pepecselned kell az elkészítéssel az kb 25 perc 🙂 

Mit rakj bele?

  • házi vagy bolti vegán húspogácsa (ha igazán gyorsan szeretnéd elkészíteni és nem akarsz külön a “hús” elkészítésére időt szakítani, már remek vegán húspogácsákat lehet vásárolni akár mirelit formában is)
  • növényi sajt (legjobb ha olvadós, és szépen ráolvad a forró “húsra”)
  • friss jégsaláta (kötelező!)
  • uborka (kígyóuborka vagy lehet savanyú uborka is)
  • paradicsom szeletek
  • néhány szelet lilahagyma 
  • vegán majonéz (szójatejből és oliva olajból házilag is készíthető) és ketchup vagy más szósz

Házi Hamburgerzsemle

Előkészületek15 perc
Főzési idő15 perc
pihentetés1 hr 45 perc
Netto elkészítési idő2 hrs 15 perc
Course: Main Course
Konyha: American
Keyword: hamburger, házi, vegán, zsemle
Servings: 4 nagy, vagy 8 kicsi zsemle

Hozzávalók

Zsemlékhez

  • 4 ¾ bögre liszt (570 g)
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak instant élesztő 2 ¼ tk
  • 2 tk
  • 1 ½ bögre meleg víz ne legyen túl forró, kézmeleg legyen, 45-50 fok körül ideális
  • 4 ek oliva olaj vagy más olaj

Tetejét megkenni

  • 3 ek növényi tej
  • 1 tk cukor vagy juharszirup
  • 1 ek mustár

+ a tetejére

  • 1 ek szezám mag opcionális

Elkészítés

  • Egy nagy tálban összekeverem a lisztet, cukrot, sót és élesztőt.
  • A lisztes keverékhez lassan hozzáöntöm a meleg vizet és az olivaolajat. Jól összekeverem, először még csak egy kanállal.
  • Egy tiszta felületet / gyúródeszkát liszttel meghintek, ráhelyezem a tésztát és lisztezett kézzel elkezdem gyúrni. Jó sokáig gyúrom, amíg szép sima és egyenletesen lágy tészta gömböt kapot. Ez akár 8-10 percet is igénybe vehet. Ha túl ragadós a tészta gyúrás közben, adj hozzá még egy kis lisztet.
  • A tésztát visszahelyezem a tálba és megkenem egy pici olajjal (oliva vagy más olaj). Letakarom egy tiszta konyharuhával és meleg helyen 1 órát pihenni hagyom.
  • Az 1 óra elteltével a tészta kb duplájára nőtt. Visszateszem a tálból a deszkára és 4 vagy 6 vagy akár 8 egyenlő részra osztom. Ha 4 részre osztom, jó nagy óriáshamburgereket kapok (én 4 részre szoktam osztani általában, így 1 fő 1 hambival bőven jól lakik), ha 8 részre akkor pedig egész miniket kapok. A 6 értelem szerűen a kettő között van valahol 🙂
  • A 4, 6, vagy 8 kis darabot a kezemmel kis labdákká formázom, görgetem.
  • Egy sütőpapírral bálelt nagyobb tepsire sorakoztatom a tészta labdácskákat, egymástól kellő távolságra (még picit nőni fognak, és nem szeretnénk ha összeérnének). Letakarom őket egy tiszta konyharuhával és további 45 percre félrerakom őket. Az utolsó 20 percben begyújtom a sütőt is, hogy előmelegedjen 200 fokra.
  • Kikeverem a vegán "tojást", amivel megkenem a zsemléket. A 45 perces pihenő elteltével a zsemlék tetejét megkenem a "tojással", és megszórom őket szezámmaggal vagy tetszés szerint más magokkal.
  • A 200 fokra előmelegedett sütőben kb 15 percig sütöm őket, vagy addig amíg szépen megpirulnak (légkeveréssel hamarabb kész lesz). Ha kész, kiveszem a sütőből és hagyom, hogy teljesen kihüljenek.
  • Ha kihültek, felvágom őket és felturbózom zöldségekkel és tetszőleges vegán húspogácsával, hogy egy ínycsiklandó hamburger váljon belőle.

Vélemény, hozzászólás?