A hideg gyümölcsleves a nyár egyik legjobb választása, a meggyleves pedig igazi magyar kuriózum. Ezt a méltán népszerű ételt természetesen vegán változatban is könnyedén elkészíthetjük vegán tejfölhelyettesítő vagy növényi tejszín segítségével.
Én egy hagyományos, tejfölös változat receptjét hoztam el veganizálva, növényi tejföllel.
A gyerekkort idéző édes-savanykás ízen kívül nagy előnye, hogy nem kell sokáig főzni, így a nagy kánikula idején nem csinálunk még nagyobb meleget a lakásban. Amellett, hogy gyors, könnyed és laktató, még egészséges is.
Sok helyen levesként, előételként tálalják jól behűtve, (gyerekeknek sokszor tejszínhabbal) de olyan laktató, hogy az ember a nagy nyári melegben gyakran nem is kíván utána már mást, így főétel gyanánt is tökéletes.
Fűszerek nélkül „magában” is megállja a helyét, kis szegfűszeg viszont nagyon jól áll neki, csakúgy mint a fahéj, esetleg egész kevés citromhéj és citromlé.
Hagyományos meggyleves
Hozzávalók
- 60 dkg meggy
- 1,2 l víz
- 1/4 bögre cukor (5 dkg)
- kevés citromlé kihagyható
- 2-3 db egész szegfűszeg
- fahéj ízlés szerint kis darab egész vagy csipet őrölt (ki is hagyható)
A tejfölös habaráshoz
- 150 g semleges ízű növényi tejföl pl Dr Oetker Creme Vega (de növényi tejszínt is használhatsz)
- 1-2 ek liszt attól függően, hogy hígabb vagy krémesebb leves a cél
Elkészítés
- A meggyet kimagozom. Egy fazékban felrakom főni a vízzel, cukorral, szegfűszeggel, fahéjjal, belefacsarok egy kevés citromlevet. 8-10 percig főzöm.
- Közben elkészítem a tejfölös habarást: egy tálban a tejfölhoz adom a lisztet, majd a meggy főzőlevéből is teszek hozzá egy merőkanállal (vagy hasonló mennyiségű vizet), és botmixerrel vagy gépi habverővel simára keverem. Fontos, hogy a liszt jól elkeveredjen, különben csomós lesz a leves!
- A tejfölös-lisztes habarást a levesbe keverem folyamatos kevergetés mellett, majd szintén folyamatosan kevergetve felforralom.
- Jól behűtve tálalom egy kanálnyi tejföllel / vegán vaníliafagyival / növényi tejszínhabbal / kis növényi tejszínnel meglocsolva