Hagyományos meggyleves

Hagyományos meggyleves

A hideg gyümölcsleves a nyár egyik legjobb választása, a meggyleves pedig igazi magyar kuriózum. Ezt a méltán népszerű ételt természetesen vegán változatban is könnyedén elkészíthetjük vegán tejfölhelyettesítő vagy növényi tejszín segítségével.

Én egy hagyományos, tejfölös változat receptjét hoztam el veganizálva, növényi tejföllel.

A gyerekkort idéző édes-savanykás ízen kívül nagy előnye, hogy nem kell sokáig főzni, így a nagy kánikula idején nem csinálunk még nagyobb meleget a lakásban. Amellett, hogy gyors, könnyed és laktató, még egészséges is. 

Sok helyen levesként, előételként tálalják jól behűtve, (gyerekeknek sokszor tejszínhabbal) de olyan laktató, hogy az ember a nagy nyári melegben gyakran nem is kíván utána már mást, így főétel gyanánt is tökéletes.

Fűszerek nélkül „magában” is megállja a helyét, kis szegfűszeg viszont nagyon jól áll neki, csakúgy mint a fahéj, esetleg egész kevés citromhéj és citromlé. 

Hagyományos meggyleves

Előkészületek15 perc
Főzési idő10 perc
Netto elkészítési idő25 perc
Course: Dessert, Soup
Konyha: Magyar
Keyword: desszert, hideg, krémleves, meggy, meggyleves, nyers vegán
Servings: 4

Hozzávalók

  • 60 dkg meggy
  • 1,2 l víz
  • 1/4 bögre cukor (5 dkg)
  • kevés citromlé kihagyható
  • 2-3 db egész szegfűszeg
  • fahéj ízlés szerint kis darab egész vagy csipet őrölt (ki is hagyható)

A tejfölös habaráshoz

  • 150 g semleges ízű növényi tejföl pl Dr Oetker Creme Vega (de növényi tejszínt is használhatsz)
  • 1-2 ek liszt attól függően, hogy hígabb vagy krémesebb leves a cél

Elkészítés

  • A meggyet kimagozom. Egy fazékban felrakom főni a vízzel, cukorral, szegfűszeggel, fahéjjal, belefacsarok egy kevés citromlevet. 8-10 percig főzöm.
  • Közben elkészítem a tejfölös habarást: egy tálban a tejfölhoz adom a lisztet, majd a meggy főzőlevéből is teszek hozzá egy merőkanállal (vagy hasonló mennyiségű vizet), és botmixerrel vagy gépi habverővel simára keverem. Fontos, hogy a liszt jól elkeveredjen, különben csomós lesz a leves!
  • A tejfölös-lisztes habarást a levesbe keverem folyamatos kevergetés mellett, majd szintén folyamatosan kevergetve felforralom.
  • Jól behűtve tálalom egy kanálnyi tejföllel / vegán vaníliafagyival / növényi tejszínhabbal / kis növényi tejszínnel meglocsolva

Megjegyzés

Vegán tejföl helyett használhatsz növényi tejszínt is, vagy fele-fele arányban a kettőt

Vélemény, hozzászólás?