Gyömbéres Tofus Stir Fry

Fél órán belül összedoható, szuper finom stir fry tofuval és zöldségekkel, rizstésztával tálalva!

Ragacsos szósz és a gyömbér által dominált ízkavalkád jellemzi ezt az ételt. A vermicelli tészta tökéletesen illik hozzá de természetesen rizzsel vagy más körettel is tálalható. Ha nem ehetsz tofut, helyettesítsd csicseriborsóval vagy egyszerűen hagyd ki és használj kicsit több zöldséget!

Amennyire egyszerű elkészíteni, legalább olyan finom és különleges. 

Ha elnyerte tetszésed, ezeket is próbáld ki (kattints a linkre a receptért): 

Brokkolis csicseris édes-savanyú

Kung Pao Lencse

Tso Tábornok Tofuja

Ragacsos Sült Karfiol 

Nekem az ehhez hasonló könnyen összedobható ázsiai ételek az ultimate gyors hétköznapi ebéd ötlet, gyakran készítek hasonlót, illetve a fent felsoroltakat is. Csoda illatuk van, ínycsiklandó ízük, és még szépek is. Akár munkahelyre is pakolható egy jól zárható dobozban, és sokkal egészségesebb mintha a kínai büféből hoztad volna!

Gyömbéres Tofus Stir Fry

Előkészületek10 perc
Főzési idő20 perc
Netto elkészítési idő30 perc
Course: Main Course
Konyha: Ázsiai
Keyword: gyömbér, stir fry, tofu, vegán
Servings: 3

Hozzávalók

Tészta

  • 170 g vermicelli rizstészta
  • 1 tk citromlé frissen facsarva
  • 1/2 tk szezám olaj helyettesíthető napraforgó étolajjal vagy oliva olajjal is
  • 1/4 tk cayenne bors kihagyható

Ragacsos szószos Tofu

  • 1 tk olaj napraforgó étolaj tökéletes
  • 340 g tofu
  • 2 tk szezám olaj vagy használj több napraforgó étolajat
  • 1-1,5 kaliforniai paprika vékony szeletekre vágva
  • 1/2 bögre szeletelt répa vagy más zöldség
  • 1/2-1 bögre választott zöldség pl brokkoli (kb 90 g)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek aprított friss gyömbér vagy 1/4 tk őrölt szárított gyömbért
  • 1/3 bögre szójaszósz
  • 1/4 bögre cukor vagy juharszirup
  • 2-3 ek almaecet vagy rizsborecet
  • 2-3 ek sriracha vagy használhatsz kevés más chili szószt vagy friss/őrölt chilipaprikát is
  • 1 csipet bors
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 1/4-1/2 bögre víz
  • koriander levél, szezámmag a tálaláshoz

Elkészítés

  • A csomagoláson található instrukciók alapján elkészítem a vermicelli tésztát. Ha megfőtt, hideg vízzel átmosom, leszűröm, majd egy tálba öntöm. Egy egész kevés citromlevet facsarok rá, megszórom kevés cayenne borrsal, és 1/2 tk szezám (vagy más) olajjal (egyszerűen ki is hagyható), majd átkeverem.
  • A tofut felkockázom. Egy tk olajat hevítek egy serpenyőben, és 5-7 perc alatt megpirítom rajta a tofukockákat, amíg szép aranybarna színt nem kapnak. Ha kész, félrerakom egy kisebb tálba.
  • A serpenyőbe most szezám olajat (vagy más olajat) öntök, rádobálom a felszeletelt paprikát és a többi zöldséget is. 3-4 percig kevergetem.
  • Hozzáadom a fokhagymát (összenyomva vagy aprítva) és a gyömbért is. További 3 percig főzöm, gyakran kevergetve.
  • Hozzákeverem a szójaszószt, ecetet, cukrot, srirachát, és kevés feketeborsot (kihagyható). Mehet bele a pirított tofu is, és az egészet összeforralom. Kb újabb 3-4 perc alatt.
  • A kukoricakeményítőt elkeverem egy kis tálban a vízzel, majd beleöntöm ezt is a serpenyőbe, alaposan elkeverem és tovább főzöm amíg be nem sűrűsödik a szósz. Megkóstolom, ha kell még ízlés szerint fűszerezem.
  • Pirított szezámmaggal, chili pehellyel, és korianderrel tálalom. Opcionálisan tálalható még friss uborkával, csírával, esetleg friss répa szeletekkel is.

Megjegyzés

A pirított szezámmaghoz egyszerűen olaj nélkül (!) egy serpenyőben közepes lángon piríts egy kevés szezámmagot amíg aranybarnás színt nem kap. Közben folyamatosan kevergesd egy fakanállal. 1-2 perc alatt kész 🙂

Vélemény, hozzászólás?