Fokhagymás-zöldfűszeres „sajtkrém”

Egyszerű, kesu alapú fokhagymás-zöldfűszeres szendvicskrém. Az íze remekül szabályozható a citrom-sörélesztőpehely-fokhagyma mennyiségének adagolásával, állaga pedig ízlés szerint lehet sűrűbb vagy lágyabb a hozzáadott víz mennyiségétől függően. 

Sosem rajongtam a tejtermékekért, még a sajtért sem, de ezek a kenyérre kenhető különböző krémek mindig nagy kedvenceim voltak, főleg a sajtkrémek. Nyilván sajtkrémnek túlzás lenne hívni ezt a kesukrémet, hiszen mivel nem sok köze van a sajthoz, így maximum hasonlítani tud rá. DE szerintem tökéletesen utánozza a sajtkrémek krémes állagát, és ízvilágát ez a -ha nem is sajtkrém-, de nevezzük szendvicskrémnek. Ha te is kennél valami különlegeset a kenyeredre, érdemes kipróbálni. 

Vegán sajtkrém kesuból

Persze nem csak a kenyérre kenve finom, ha elkészíted, mindenképp próbáld ki mártogatósként is! Tunkolj bele hasábokra vágott uborkát, répát, paprikát. 

Vegán szendvicskrém

Course: Appetizer, Side Dish, Snack
Konyha: vegan
Keyword: kesukrém, nyers vegán, sajtkrém, szendvicskrém, vegán

Equipment

  • Turmixgép / Aprítógép

Hozzávalók

  • 2 bögre kesu
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 2 ek oliva olaj
  • ízlés szerint
  • citromlé ízlés szerint (én 1/8-1/4 bögrét szoktam)
  • 1/2-3/4 bögre víz
  • friss zöldfűszerek tetszés szerint pl kakukkfű, bazsalikom, kapor, petrezselyem

Elkészítés

  • A kesukat beáztatom éjszakára (kb 12 órát ázzanak, lefedve, hűtőben)
  • Leszűröm őket, és mehetnek az aprítógépbe az összenyomott fokhagymával, citromlével, sörélesztő pehellyel, sóval, olivaolajjal és vízzel (ne az összes vizet öntsük rögtön bele, fokozatosan adagoljuk attól függően mennyire szeretnénk lágy/sűrűbb textúrát).
  • A robotgéppel teljesen simára összedolgozom. Közben ahogy szükségét látom a víz mennyiségét adagolom, és kóstolgatom. Ha nem elég sós sózom, ha sajtosabb ízre vágyom mehet bele még egy kevés sörélesztőpehely, ha kicsit erősebb ízt szeretnék a fokhagyma mennyiségét is lehet növelni.
  • Végül belekeverem a friss, aprított zöldfűszereket, és a hűtőben tárolom a krémet (kb 4-5 napot bír ki hűtőben). Fogyasztás előtt pár órát állni hagyom a hűtőben, hogy egységesebbé váljon az íz.

Megjegyzés

A fenti mennyiségekből kb 2 x 200 ml krém lesz. Azaz a bejegyzés képei között látható kis üveg tárolóból 2 telt meg teljesen.

Vélemény, hozzászólás?