Fokhagymás Lepénykenyér

Régebben is sütöttem már lepénykenyereket, de mostanában valahogy különösen sokszor készítem ezt a verziót, így gondoltam eljött az ideje, hogy itt is megosszam az egyik kedvenc lepénykém receptjét. 

Nincs szükség hozzá semmilyen különleges összetevőre, és pepecselni sem kell sokat az elkészítésével. 

Currykhez, salátákhoz különösen passzol, de valami fincsi kencével megkenve és zöldségekkel megpakolva szendviccsé is varázsolható! Én van, hogy csak magában elrágcsálok egyet, vagy beletunkolom humuszba, esetleg zöldfűszerekkel bekevert növényi joghurtba/tejfölbe.

Puha, ízletes, és NAGYON egyszerű elkészíteni, így mindenkinek ajánlom felvenni a repertoárba.

Ha nem vagy kibékülve a fokhagymával, nyugodtan kihagyhatod!  



Tavaly nyáron az indiai naan kenyeret és a rotit készítettem sokszor, idén ez a végtelenül egyszerű változat a sláger nálunk. Talán egy leegyszerűsített naan kenyérnek mondanám, de míg az joghurttal készül, itt a növényi joghurt beszerzésével sem kell bíbelődni. 

Ha nem többedmagadra főzöl, készíts fél adagot, úgy kb 4 lepényre elegendő a tészta. Vagy gyúrj be egy teljes adagot, és süsd ki két részletben, a hűtőben folpack-ba csomagolva eláll 1-2 napig a tészta. 

Lepénykenyér

Előkészületek10 perc
Főzési idő10 perc
Course: Side Dish
Keyword: fokhagymás, lepénykenyér, vegán
Servings: 8 db

Hozzávalók

  • 3 bögre liszt (búza finomliszt)
  • 3 tk sütőpor
  • 2 tk
  • 4 ek oliva olaj
  • 1 gerezd fokhagyma összenyomva (kihagyható)
  • 1 bögre növényi tej /esetleg víz

Elkészítés

  • Egy tálban összekeverem a száraz összetevőket: liszt, sütőpor, só, fokhagyma (ha használok)
  • Hozzáöntöm az olivaolajat és a növényi tejet is a száraz összetevőkhöz, és az egészet kézzel összegyúrom. Ha túl ragacsos, kicsi liszt még mehet hozzá, ha pedig túl "száraz"/szétesik akkor egy kis tej.
  • Akár azonnal is kisüthető, de én egy 5-10 percig pihentetni szoktam egy tiszta konyharuhával lefedve.
  • Kb 8 részre osztom/ maréknyi gombócokat tépek belőle. A kis gombócokat lisztezett felületen sodrófával kilapítom, vagy ügyesebbek kézzel is kinyújthatják. Max 1 cm vastagságú legyen a kinyújtott tészta. Ha egy gombócot kilapítotam, kisütöm, majd ezt követően jöhet a következő.
  • Egy serpenyőbe pár csepp oliva olajat öntök, közepes lángon felforrósítom és mehet bele a lepény. Mindkét felét pér percig sütöm, amíg szép aranybarna árnyalatot kap. Ezt az összes lepénynél megismételem.

Megjegyzés

A tésztát előző este is összegyúrhatod, ez esetben tárold a hűtőben.

Vélemény, hozzászólás?