A klasszikus sütőtökös pite (pumpkin pie) egy kis csavarral.
Tagadhatatlanul itt az ősz, ezzel együtt pedig a bekuckózós esték. Ennek az időszaknak az alap kelléke egy jó meleg pléden és egy forró teán kívül pedig valami szívmelengető süti.
Magyarországon talán kevésbé ismert, de Amerikában nagy népszerűségnek örvend ilyenkor a sütőtökös pite, az ezzel kéz-a kézben járó fűszerkeverék, az ún pumpkin spice pedig külön életre kel az évnek ebben a szakaszában. Mit is mondjak, nem véletlen! A sütőtökös pitét is érdemes kipróbálni, de én most egy batáta pürével készült pite receptjét hoztam el.
A sütőtök ugyanis remekül helyettesíthető édesburgonyával, és ez oda-vissza érvényes.
Elsőre talán furcsán hangozhat, de aki itt most nem tudja félrerakni az előítéleteit az valami egészen csodálatos pitéről marad le!
Hamisítatlan őszi íz, az állaga pedig szintén fantasztikus. Nekem az aktuális kedvenc őszi sütimmé vált, pedig van egy pár…
Nem igényel sem különleges vagy nehezen beszerezhető, sem drága összetevőket. Egy órán belül kész van, az isteni illat ami belengi a lakást pedig még órák múlva is érezhető.
Én személy szerint szeretem magam kikeverni az ízlésemhez leginkább passzoló fűszerkeverékeket, de boltban is megveheted a sütőtök fűszerkeveréket, „pumpkin spice” néven. Ha nem kapsz, akkor mézeskalács fűszerkeverékkel is működik a dolog, egészen hasonló a kettő (a pumpkin spice gyömbéresebb ezáltal talán kissé markánsabb ízvilág).
Ha viszont te is szeretsz kísérletezni, a neten rákeresve rengeteg pumpkin spice receptet találsz magyar nyelven is, az összetevőket pedig bármelyik boltban beszerezheted hozzá!
Merj kísérletezni, és használj bátran olyan fűszert is, ami nincs a receptben. Én oda vagyok a kardamomért, ezért nem hagyhattam ki ebből sem. Egyenlő arányban használtam őrölt kardamomot és gyömbért, ezen kívül fahéj és szerecsendió került az én mixembe.
Használhatsz kerek pite formát, de ha neked sincs ilyened, nyugodtan használj tortaformát!
Batáta Pite
Equipment
- turmix gép
Hozzávalók
A tésztához
- 2 bögre liszt
- 1 csipet só
- 2/3 bögre olvasztott vegán margarin
- 5-6 ek víz
A töltelékhez
- 2 bögre édesburgonya püré kb 2-3 nagyobb batátából
- 1/4 bögre kukorica keményítő
- 1 ek pumpkin spice (sütőtök fűszerkeverék) vagy ízlés szerint keverd ki a saját fűszerkeveréked! Én ezt tettem bele: fahéjat-kardamomot-gyömbért-szerecsendiót kevertem össze, de mehet még bele pl őrölt szegfűszeg is. Ha kevésbé vagy kísérletező kedvű, a neten is sok receptet találsz a pumpkin spice fűszerkeverékhez
- 1/4 bögre konzerv zsíros kókusztej pl aldis
- 1/2 bögre cukor
Elkészítés
A tészta:
- A lisztet és a sót egy tálban összekeverem, majd hozzákeverem az olvasztott margarint is.
- Fokozatosan adagolom hozzá a vizet: 4 evőkanállal kezdem, majd mehet hozzá még 1-2 kanállal. Óvatosan összekeverem kézzel, amíg össze nem áll egy nagy gömbbé a tészta. Ne gyúrd túl!
- 2 felé osztom a tésztát. Egyik felét lisztezett felületen sodrófával kisodrom nagyjából kör alakúra, és épp egy kicsit nagyobbra mint a torta / pite formám. Ezt óvatosan a forma aljába fektetem, a széleit a forma falára simítgatva.
- A tészta másik felét is kisodrom, ebből késsel formákat vágok (ezt sütikiszúróval is megteheted, ha van olyanod). Félrerakom őket, ezekkel a formákkal fogom díszíteni a pite tetejét.
A töltelék:
- A batáta püré elkészítéséhez meghámozok és felkockázok 2-3 nagyobb batátát, majd puhára főzöm őket vízben (kb 15 perc). Ha már puha, leszűröm őket és botmixerrel lepürésítem. 2 bögrényire lesz szükségem a püréből.
- A pürét az összes többi töltelék összetevővel együtt egy turmix gépbe rakom, és jó alaposan összeturmixolom (ezt botmixerrel is megteheted).
- A formában lévő tésztára öntöm a krémet, és egy spatulával / kanállal elegyengetem.
- A tetejét a tésztából kivágott formákkal díszítem.
- 190 fokon kb 45 percig sütöm.
- Várd meg amíg kicsit kihül, csak ezután szeleteld! Tálalhatod növényi tejszínhabbal is.
Pingback: itemprop="name">Cseresznyés Pite | VeganKalandor