Igazi klasszikus, aranybarnára sült cseresznyés pite, de akár meggyel is elkészíthető! Nekem ez is az ősz egyik kedvenc sütije a sütőtökös és almás édességeken túl.
A recept baromi könnyű, és viszonylag gyors is. Mi minden évben fagyasztunk le cseresznyét, így én a pitét is szinte mindig fagyasztottból készítem. De ha szezonban kívánsz meg egy jó kis pitét, természetesen friss gyümölcsből is minimum olyan jó lesz, sőt!
Piteforma híján (nekem sincs), tökéletesen funkcionál egy kerek jénai tál, vagy kisebb tortaforma is.
Ha az ősz neked is a sütésről szól, próbáld ki ezeket az őszi sütiket is:
Előző
Következő
Cseresznyés pite
Előkészületek20 perc
Főzési idő50 perc
Netto elkészítési idő1 hr 10 perc
Course: Dessert
Keyword: cseresznyés, meggyes, nyers vegán, pite
Hozzávalók
Tészta
- 2,5 bögre liszt
- 8 ek margarin kb 110-115 g
- 1/4 tk só
- 1 ek cukor
- hideg víz
Töltelék
- 5 bögre magozott (friss vagy fagyasztott) cseresznye/meggy meggy esetén több cukrot elbír a pite
- 3/4 bögre cukor
- 4 ek kukorica keményítő
- 1 tk vanília aroma
Elkészítés
Tészta
- Összekeverem a lisztet, sót és cukrot egy tálban. Hozzákeverem a margarint (előtte megolvasztom).
- Nagyon apránként jéghideg vizet adagolok a keverékhez, amíg össze nem áll egy labdává a tészta. Vigyázz, ne vizezd túl a tésztát, a lényeg hogy összeálljon!
- A tésztát két részre osztom, és mindkét részt szorosan folpack-ba csomagolom, kicsit kilapítom. Legalább 30 percre a hűtőben pihentetem.
Töltelék
- A fagyott cseresznyét egy lábasban pár perc alatt felolvasztom, majd még egy 5 percig főzöm, hogy levet eresszen. A cseresznyéket kimerem egy szűrővel, a levet pedig tovább forralom, amíg kb a fele el is párolog. (Kb 5-10 perc)
- A cseresznye léhez hozzákeverem a cukrot, addig kevergetve amíg teljesen fel nem oldódik. Ekkor hozzáadom a kukorica keményítőt is, evőkanalanként fokozatosan, minden kanálnyi keményítő után jól elkeverve hogy feloldódjon a lében. Ha az összes keményítőt elkevertem benne, leveszem a lángról és visszaöntöm bele a cseresznyéket is. Hozzákeverem a vanília aromát és félrerakom.
Pite
- A sütőt előmelegítem 190 fokra.
- Lisztezett felületen a tészta egyik felét sodrófával kisodrom kicsit nagyobbra mint a piteformám, és belefektetem a formába. A tészta szélei kicsit túl fognak lógni de ez nem probléma. Beleöntöm a tölteléket.
- Kisodrom a másik felét is a tésztának. Ha rácsos pitét szeretnél, vágd vékony csíkokra, és a kép szerint díszítsd. De rengeteg féleképp variálhatod a tetejét, vagy csak simán lefedheted a tetejét a kilapított tésztával, villával lyukakat böködve rá.
- 50 percig sütöm az előmelegített sütőben.
- Tálalás előtt hagyom teljesen kihülni a pitét.