Az apfelkuchen az egyik személyes kedvenc vendégváró desszertem, hiszen amellett, hogy mutatós és finom, még rendkívül gyors és egyszerű is az elkészítése.
A tésztájában elrejtett gyömbér tökéletes harmóniát alkot a tetejére karamellizálódott fahéjas cukorral ami a klasszikus almás-fahéjas ízvilágot idézi meg.
Bár számomra ez egy négy évszakos süti, mégis talán egy igazi őszi desszertnek mondanám, főleg amikor az isteni almás-fahéjas illat átjárja az egész konyhát…
A lenmag őrlemény helyettesíthető más tojás-pótlóval is, a nem-vegánok pedig igazi tojást is használhatnak.
Ez a recept csodás új életet ad a lehullott, kevésbé szép almáknak. Ha pedig nincs almafád, de a konyhapulton van pár megráncosodott alma amit már nem szívesen ennél meg, akkor is mindenképp próbáld ki ezt a sütit!
Ha kísérletező kedvedben vagy – vagy épp más gyümölcs van otthon – nyugodtan próbáld ki az alma helyett pl körtével.
Apfelkuchen, német almatorta
Hozzávalók
- 2-3 db közepes méretű alma felszeletelve
- 1/2 bögre étolaj
- 1/2 bögre cukor
- 2 lenmag "tojás" 2 ek őrölt lenmag 4 ek vízzel elkeverve
- 1/4 bögre növényi tej
- 1,25 bögre liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 tk gyömbér por
A tetejére
- 2-3 ek cukor
- 1/2 tk fahéj
Elkészítés
- A sütőt előmelegítem 190 fokra és egy tortaformát kibélelek sütőpapírral. Elkészítem a lenmag tojást: 2 ek őrölt lenmagot összekeverek 4 ek vízzel és 5 percre félrerakom.
- Egy tálban összekeverem a cukrot, étolajat, növényi tejet, és a lenmag tojást. Egy másik tálban pedig összekeverem a száraz összetevőket: a lisztet, sütőport és gyömbér port. A száraz összetevőket hozzáöntöm a folyékonyhoz, és elkeverem.
- A tésztát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm és egyenletesen eloszlatom. A tetejét feldíszítem az almaszeletekkel körkörös mintát alkotva. Megszórom a fahéjas cukorral.
- Kb 45-50 perc alatt készre sütöm az előmelegített sütőben. Fogpiszkáló-próbával ellenőrzöm (ha a közepébe szúrt fogpiszkálót nagyjából tisztán húzom ki, átsült a tészta). Miután kivettem a sütőből, 10 percig hagyom hülni, majd kiveszem a formából és tálalom.