Apfelkuchen, a német almatorta

Az apfelkuchen az egyik személyes kedvenc vendégváró desszertem, hiszen amellett, hogy mutatós és finom, még rendkívül gyors és egyszerű is az elkészítése. 

A tésztájában elrejtett gyömbér tökéletes harmóniát alkot a tetejére karamellizálódott fahéjas cukorral ami a klasszikus almás-fahéjas ízvilágot idézi meg. 

Bár számomra ez egy négy évszakos süti, mégis talán egy igazi őszi desszertnek mondanám, főleg amikor az isteni almás-fahéjas illat átjárja az egész konyhát…

A lenmag őrlemény helyettesíthető más tojás-pótlóval is, a nem-vegánok pedig igazi tojást is használhatnak. 

Ez a recept csodás új életet ad a lehullott, kevésbé szép almáknak. Ha pedig nincs almafád, de a konyhapulton van pár megráncosodott alma amit már nem szívesen ennél meg, akkor is mindenképp próbáld ki ezt a sütit!

Ha kísérletező kedvedben vagy – vagy épp más gyümölcs van otthon – nyugodtan próbáld ki az alma helyett pl körtével. 

Apfelkuchen, német almatorta

Előkészületek10 perc
Főzési idő50 perc
Netto elkészítési idő1 hr
Course: Dessert
Keyword: almatorta, vegán

Hozzávalók

  • 2-3 db közepes méretű alma felszeletelve
  • 1/2 bögre étolaj
  • 1/2 bögre cukor
  • 2 lenmag "tojás" 2 ek őrölt lenmag 4 ek vízzel elkeverve
  • 1/4 bögre növényi tej
  • 1,25 bögre liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk gyömbér por

A tetejére

  • 2-3 ek cukor
  • 1/2 tk fahéj

Elkészítés

  • A sütőt előmelegítem 190 fokra és egy tortaformát kibélelek sütőpapírral. Elkészítem a lenmag tojást: 2 ek őrölt lenmagot összekeverek 4 ek vízzel és 5 percre félrerakom.
  • Egy tálban összekeverem a cukrot, étolajat, növényi tejet, és a lenmag tojást. Egy másik tálban pedig összekeverem a száraz összetevőket: a lisztet, sütőport és gyömbér port. A száraz összetevőket hozzáöntöm a folyékonyhoz, és elkeverem.
  • A tésztát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm és egyenletesen eloszlatom. A tetejét feldíszítem az almaszeletekkel körkörös mintát alkotva. Megszórom a fahéjas cukorral.
  • Kb 45-50 perc alatt készre sütöm az előmelegített sütőben. Fogpiszkáló-próbával ellenőrzöm (ha a közepébe szúrt fogpiszkálót nagyjából tisztán húzom ki, átsült a tészta). Miután kivettem a sütőből, 10 percig hagyom hülni, majd kiveszem a formából és tálalom.

Vélemény, hozzászólás?