A tökéletes pizzatészta

A hibátlan pizzatészta receptje már régóta a repertoáromban van, úgyhogy igazán itt volt az ideje Veletek is megosztanom. 

Ez az az étel ugyanis amit talán tényleg mindenki szeret, gyorsan kész van, és kedvünkre variálható. 

Én általában brokkolit, kukoricát, lilahagymát, és paradicsom szeleteket pakolok rá, és lehet, hogy nem a legszerencsésebb állást foglalni a nagy ananász kérdésben, de én IMÁDOM az ananászt is a pizzán! 

A szósz is lehet ezer féle, én a klasszikus paradicsomosra esküszök. 

Az én pizzaszószom kb így néz ki: 2 közepes pizzára 1 kis konzerv sűrített paradicsomot keverek ki ketchuppal, amíg a kívánt sűrűségű szószt nem kapom. Nyomok bele egy gerezd fokhagymát, és keverek bele oregánót és bazsalikomot is (friss és szárított is jó). 

A tökéletes pizzatészta

Előkészületek15 perc
Főzési idő15 perc
Pihentetés30 perc
Netto elkészítési idő1 hr
Course: Main Course
Konyha: Italian
Keyword: pizza, pizzatészta
Servings: 2 pizza (30 cm vékony tésztás)

Hozzávalók

  • 2 bögre pizza liszt vagy "sima" liszttel is működik (250-280 g)
  • 1 csomag instant élesztő (kb 2,25 tk)
  • 1,5 tk cukor
  • 3/4 tk (0,75 tk)
  • 1/4 tk oregánó / bazsalikom / fokhagymapor (0,25 tk) kihagyható
  • 2 ek olivaolaj napraforgó étolajjal is működik
  • 3/4 bögre meleg víz (175 ml / 0,75 bögre) ne legyen túl forró

Elkészítés

  • Összekeverek 1 bögre lisztet a cukorral, sóval, élesztővel, szárított oregánóval, olivaolajjal és meleg vízzel. Jól elkeverem egy fakanállal, majd fokozatosan mehet bele a másik bögre liszt is. Ha a második bögre lisztet is hozzáöntöttem, már a kezemmel is gyúrom. Ha szükséges (nagyon ragad), még kevés lisztet adok hozzá. Addig gyúrom amíg sima, elasztikus labdácskát nem kapok. (Legalább 2-3 perc gyúrást jelent)
  • Egy tálba pár csepp olivaolajat sprickelek, és belerakom ebbe a tálba a tésztát. Megforgatom, hogy minden oldala kissé olajos legyen.
  • A tálat letakarom egy tiszta konyharuhával, meleg helyre rakom, és legalább 30 percet pihentetem, amíg a tészta megkel (a mérete kb megduplázódik).
  • A sütőt előmelegítem kb 210 fokra.
  • A pihentetési időben szoktam előkészíteni a feltétet és a szószt is. A szósz nálam a következőkből áll: sűrített paradicsom ketcuppal elkeverve a megfelelő sűrűségűvé, belenyomok egy duci gerezd fokhagymát, és adok hozzá egy kis oregánót-bazsalikomot, és ha szükséges sót is. Ilyenkor szeletelem fel a zöldségeket is amik feltétként kerülnek majd a pizzámra.
  • Ha a tészta megkelt, jöhet a kinyújtás. Ha vékony tésztás pizzát készítenél, vágd/tépd/oszd 2 egyenlő részre a tésztát. Ha a vastagabb tésztát szereted, ez nem szükséges.
  • A tésztát sodrófával lisztezett felületen kör alakban kinyújtom.
  • Sütőpapírral bélelt tepsira helyezem a tésztát, megkenem a szósszal, rászórom a feltétet. A tetejére mehet egy jó adag vegán sajt (vagy ha eszel tejterméket, "sima" sajt).
  • Kb 15 percig sütöm, vagy amíg a sajt rá nem pirul a tetejére és a tészta szélén is látszik majd, hogy egy árnyalatni aranybarna színt kap. Ajánlom alsó-felső sütéssel vagy légkeveréssel sütni, de a régi típusú sütőkben is gyönyörűen elkészíthető!

Vélemény, hozzászólás?